19-letnik je bil januarja zelo blizu temu, da bi si zagotovil sanjski prestop v Premier ligo, poleti pa bi se moral preseliti.

Januarski prestopni rok 2024 je bil iz različnih razlogov najtišji v zadnjem času. Tudi Premier League, ki tradicionalno velja za deželo neskončnega bogastva, ni bila izolirana od te realnosti, saj je večina njenih klubov opazovala, kako je obdobje prestopov minilo brez večjih incidentov.

Vendar je bilo nekaj izjem od tega pravila. Eden takih primerov so bili prizadevni poskusi treh londonskih klubov, da bi v Anglijo pripeljali Antonia Nusa. Nogometni dres Tottenham Hotspur in Chelsea naj bi oba kontaktirala Club Brugge glede razpoložljivosti napadalca, čeprav se je na koncu kot najverjetnejši cilj izkazal Brentford.

Čebelam je celo uspelo skleniti dogovor za 25 milijonov funtov (31,1 milijona dolarjev) za podpis norveškega reprezentanta, preden je njegov zdravniški pregled pokazal težave s kolenskim hrustancem in morebitne dolgotrajne težave s hrbtom. Tako se je Brentford v enajsti uri umaknil iz igre, tako da je visoko ocenjeni najstnik sezono dočakal v belgijski prvi ligi.

Nedvomno bi bil Nuša zaradi razpleta dogodkov nekoliko razočaran, vendar ima še vedno dovolj časa, da si zasluži veliko selitev. Pravzaprav je zelo verjetno, da si bodo to poletje številni najboljši evropski klubi na novo ogledali tega nadobudnega talenta. Toda ali je ta vzhičenost upravičena? GOAL si je podrobno ogledal rekordnega širšega igralca…

Kje se je vse začelo
Nusa se je rodil aprila 2005 na vzhodu Norveške in svojo nogometno pot začel v lokalni ekipi Langhus IL. Pri 13 letih je nato pritegnil pozornost enega od večjih klubov na tem območju: Stabaek Fotball.

Potem ko je navdušil v mladinskih ekipah, je leta 2021 prejel triletno profesionalno pogodbo, pri čemer je takrat 16-letni Nusa povedal: "To je zelo zabavno. To kaže, da klub zelo verjame vame. Danes je velik dan."

Kmalu po podpisu te pogodbe se je znašel v vrstah prve ekipe. Po nekaj nadomestnih nastopih je bil katalizator za njegov stalni preboj med starejše nogometaše junijski poraz Stabaeka proti Bodo/Glimtu, ko je do polčasa prejel štiri gole.

Ko je bila tekma že v končnici, je bil Nusa ob odmoru v igri in pokazal svoj talent ter devet minut pred koncem dosegel izjemen tolažilni gol. Po levem krilu je hitro krenil v notranjost, nato pa z natančnim strelom z diagonalnim udarcem našel zgornji kot.

Na naslednji tekmi proti klubu Viking FK je Nusa dosegel še en zadetek, s čimer si je utrdil mesto v začetni enajsterici. Zaradi teh predstav so ga opazili tudi večji klubi in avgusta 2021 je na zadnji dan prestopil v Club Brugge.

Veliki preboj
Nuša je moral biti ob prihodu v Belgijo sprva potrpežljiv. Potem ko se je najstnik v domovini navadil na minutažo v prvi ekipi, je v svoji prvi kampanji skoraj izključno nastopal za klub do 19 let in zbral le en ligaški nastop, ko je Club Brugge osvojil naslov.

Nusa je vsaj vidno nastopal v mladinski ligi UEFA. V težki skupini s Paris Saint-Germainom, RB Leipzigom in Manchester Cityjem je komajda zamudil minuto, ko je Brugge napredoval v izločilne boje, kjer ga je izločil FC Midtjylland, specialist za mlade talente.

Nusa je to razočaranje več kot nadoknadil naslednje leto v Ligi prvakov. Potem ko je Musa navdušil v predsezoni, je na tekmi Bruggeja s Portom v skupinskem delu nastopil s klopi. Gostitelji so bili veliki favoriti dvoboja, a ko je Nusa vstopil v igro, so Belgijci že vodili s 3:0. Mladenič je nato Porto še dodatno namazal na rane, ko je zdrsnil mimo izmučenega Pepeja in silovito zadel v spodnji kot. To je bil zgodovinski večer za klub Brugge in enako pomemben večer za Nušo osebno.

S tem zadetkom je s 17 leti in 149 dnevi postal drugi najmlajši strelec Lige prvakov vseh časov, pri čemer je bil v tem tekmovanju mlajši le Barcelonin Ansu Fati. Zaradi tega trenutka je svet postal pozoren na Nušo, ki je v zadnjem času le še napredoval.

Kako gre
V sezoni 2022-23 je Nusa v prvi ekipi večkrat nastopil, zaradi česar je postajal vse pomembnejši za norveške ekipe v starostnih skupinah, na ravni U19 pa je ob impresivni zmagi nad Francijo dosegel vrhunski zadetek, s katerim si je prislužil mesto v ekipi U21.

Ker je Nusa vse bolj prepoznaven, Nigerija pa se spogleduje z njim - prek svojega očeta ima pravico zastopati Super Orle -, je Norveška hitro ukrepala in septembra 2023 vezala širokega nogometaša. Tudi ob debiju med starejšimi je navdušil z golom in asistenco pri zmagi nad Jordanijo s 6:0. Upamo, da bo v končni tretjini poskrbel za dejavnik X, ki bo Norveško popeljal na naslednjo raven, saj Martin Odegaard in Erling Haaland s svojo državo še nista nastopila na velikem turnirju.

V njegovem klubu so v tej sezoni poškodbe občasno zavirale razvoj Nusa, čeprav je v vseh tekmovanjih še vedno zbral 37 nastopov, v katerih je dosegel štiri zadetke in štiri podaje. Ker je dolgotrajna januarska prestopna saga v vzvratnem ogledalu, se je po prelomu leta ponovno osredotočil na svoje delo in začel vse tri prve tekme Bruggeja v fazi play-offa Pro lige prvakov.

Največje prednosti
Nuševo največje orožje je njegov dribling. Najstnik premore veliko hitrosti in okretnosti, poleg tega pa je poln trikov, zaradi katerih je njegova obramba prava nočna mora.

Je tudi pogumen, saj nenehno poskuša premagati svojega soigralca, ko se mu ponudi priložnost. Noben igralec, ki je v tej sezoni nastopil več kot 20-krat, v ProLigi v povprečju nima več uspešnih podaj (4,38) na 90 minut. Prav tako je spreten pri prenosu žoge naprej v prostor. Razen Malicka Fofane iz Genta v tej sezoni noben igralec v ProLigi nima več progresivnih prenosov (6,7) na 90 minut kot Nusa.

najcenejši nogometni dresi

Nušine sposobnosti driblinga so podprte z njegovo dvoživko. Enako dobro se znajde z obema nogama, zato je težko predvideti, kakšna bo njegova naslednja poteza. Ne glede na to, na katerem krilu je razporejen, je sposoben iti v notranjost ali navzven in premagati nasprotnika - lastnost, ki je nimajo niti nekateri najdražji široki igralci na svetu.

Nuševa samozavest se nanaša tudi na streljanje, saj je v tej kampanji v ProLigi le 10 igralcev v povprečju doseglo več strelov na 90 minut. To kaže na njegovo željo po zagotavljanju zmagovitih trenutkov na tekmah, kar je glede na njegove omejene izkušnje impresivno.

Izjemno trdo dela tudi zunaj igrišča. Zaradi te delavnosti in razvijajoče se inteligence je primeren za sistem visokega pritiska v elitnem klubu.

Prostor za izboljšave
Čeprav je ob gledanju Nuše veliko razlogov za navdušenje, je do končnega izdelka še daleč. Njegove številke golov in asistenc so daleč od spektakularnih, s 34 zadetki v Pro ligi pa je v tej sezoni vrnil le tri gole.

To vratolomno sprejemanje odločitev in izvajanje v zadnji tretjini se razteza tudi na njegova ustvarjalna prizadevanja. Ob vseh svojih sposobnostih driblinga je Nusa v tej kampanji dosegel le 0,54 zaključenih preigravanj na 90 minut, pri čemer je več kot 60 igralcem Pro lige uspelo več.

Skrb vzbuja tudi fizična pripravljenost. Zlasti če bo igral v Premier ligi, bi mu lahko pomanjkanje telesne mase povzročalo težave. Na tem področju se seveda še razvija, vendar bi se lahko težko spopadel z nekaterimi obrambnimi moškimi, ki jih ponuja Anglija.

Naslednji… Neymar?
"Rad ustvarjam kaos," je aprila 2021 za Aftonposten dejal Nusa. "Neymar je moj vzornik, saj s svojim driblingom ustvarja kaos na igrišču, tako kot jaz. Je eden najboljših na svetu."

In ni samo on sam tisti, ki se primerja z brazilsko legendo. "V Nušinih gibih in načinu uporabe žoge vidim podobnosti z Neymar moški nogometni dresjem," je leta 2021 za GOAL povedal najstnikov nekdanji soigralec iz Stabaeka Mats Solheim. "Med njima je še vedno majhna razlika, vendar lahko pride tja."

To je morda nekoliko podcenjujoče - Nusa čaka še dolga pot, da bi se lahko štel za enakovrednega Neymarju -, a način, kako drsi mimo nasprotnikov, je zagotovo podoben nekdanjemu zvezdniku PSG v njegovih najboljših letih.

Kaj sledi?
Zdravstvene težave, ki so januarja preprečile, da bi se Nusa preselil v Premier League, so zdaj odpravljene. "Zato so postali nekoliko zaskrbljeni," je povedal za VG. "To je v redu. Seveda smo bili zaskrbljeni. Nekaj ni bilo v redu. Pomembno je bilo, da temu pridemo do dna. To smo zdaj storili."

"Gre za zdravje. Kot nogometaš si želiš biti stoodstoten. Bal sem se, da je z mojim telesom nekaj narobe. To so bili težki časi, vendar v resnici ni bilo težav. To smo ugotovili."

Ta novica bo poleti verjetno ponovno sprožila tekmo za podpis Nuše. Trije klubi iz prestolnice, ki so se zanj zanimali pozimi, se bodo nedvomno ponovno vključili v tekmo, dejstvo, da je njegova pogodba zdaj šest mesecev bližje izteku leta 2027, pa bi lahko prepričalo tudi več klubov s celine, da si ga ogledajo.

O Nušinem talentu ni dvoma, a po tem, ko je Club Brugge januarja za enega svojih dragocenih igralcev iztržil več kot 25 milijonov funtov, lahko njegova cena odvrne nekaj njegovih potencialnih upnikov. Ne glede na to se zdi, da je le še vprašanje časa, kdaj bo naslednje veliko norveško upanje nastopalo v eni od najboljših evropskih lig.